{ "title": "Aşırı Bacak Ağrısı", "image": "https://www.bacak.gen.tr/images/Asiri-Bacak-Agrisi-49.jpg", "date": "20.01.2024 04:23:33", "author": "Alim Burak AKDAĞ", "article": [ { "article": "
Aşırı bacak ağrısı, geniş bir kapsama sahip olduğu için pek çok farklı sebebi olabilir. Bacakların zorlanması, kırıklar, kemik veya yumuşak doku zedelenmeleri, ayak bileğine veya dize fazla yük bindiren durumlar sık görülen nedenlerdendir. Bu nedenlere ek olarak, eklem, kas, tendon, bağ, damarlar ve sinirlerde meydana gelen diğer koşullar da bacak ağrısına neden olabilir. Bunun dışında uzun süre yanlış pozisyonda oturmak bile bacaklardaki aşırı ağrılara sebep olabilir. Aşırı bacak ağrısı, nedenine bağlı olarak artabilir ya da sabit bir ağrı olarak kalabilir. Aşırı bacak ağrıları, bacağın geneline yayılan ağrılar veya sadece belirli bir bölgede görülen ağrılar şeklinde de görülebilir.

Aşırı Bacak ağrısı neden olur?

Travma Nedeniyle Oluşan Aşırı Bacak Ağrıları: Aşırı bacak ağrısı, Ciddi bir yaralanma sonucu kemik veya kasların hasar görmesi, eklemlerde oluşan sorunlardan kaynaklı olabilir. Bu tip sorunlar “travma” nedeni ile oluşan aşırı bacak ağrıları kategorisindedir. Siyatik sinirini etkileyen bel travmasının yol açtığı aşırı ağrı bacaklara vurabilir. Ayrıca bacakların aşırı zorlanması (Egzersiz, spor vb.) yaralanmalara neden olabilir.

Kırıklar: Bacak kemiklerinde oluşan kırıkların büyük bir kısmı, şiddetli darbeler sonucunda meydana gelmekle birlikte, osteoporoz gibi kemik erimesine yol açan hastalıklar nedeniyle zayıflayan kemikler çok az bir baskı ile kırılabilir. Kemik kırıldığında, kemiği çevreleyen dokuda yer alan sinir uçları beyne aşırı ağrı mesajları gönderir. Bazı kırıklar kasılmalara neden olabilir ve bu kasılmalar ağrıyı şiddetlendirir. Kemik kırığı gibi kemik çatlakları da travmaya bağlı aşırı bacak ağrısı nedenleri arasındadır.

Koşucu bacağı: Tıbben “medial tibial stres sendromu” olarak bilinen “koşucu bacağı” sendromu kaval kemiği çevresinde aşırı ağrıya yol açabilir.

Zorlama ve Burkulmalar: Tendon, yumuşak doku ve kasları etkileyen zorlamalar akut ağrıya, halsizlik ve kas spazmlarına neden olabilir.

Kompartman Sendromu: Bacakların uzun süre hareketsiz kaldığı zaman sıklıkla görülen kompartman sendromu kan damarlarını, sinirleri ve tendonları etkileyebilir. Bu sendromun belirtileri arasında karıncalanma, uyuşma, bazen şiddetli ağrı ve ayaklarda hareket kaybı bulunmaktadır.

İç kanama: Bacakta iç kanamaya yol açan travmalar, biriken kanın dokulara, sinir uçlarına ve kemiğe baskı yapmasından dolayı aşırı bacak ağrısına neden olabilir.

Aşırı Bacak Ağrısı Diğer Neden Olur?

Diyabet: Diyabet hastalarında, kan dolaşımının zayıf olması ve hastalığın diğer komplikasyonları nedeniyle aşırı bacak ağrısı riski daha yüksektir.

Alkol: Düzenli alkol tüketimi beyin, periferik sinirler ve kaslar üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Alkolizm belirtileri arasında bacaklarda yanma ve karıncalanma, aşırı ağrı, kas güçsüzlüğü ve ısıya hassasiyet bulunmaktadır.

Kanser: Kemik kanserinin en sık görülen belirtilerinden biri de vücut geneline yayılan ağrılardır. Ayrıca prostat kanseri, pelvik bölge ve üst bacakta aşırı ağrıya neden olabilir. Kadınlarda yumurtalık ve rahim ağzı kanserleri aşırı bacak ağrısına yol açabilir.

Kramplar: Aşırı sıcaklık değişimlerine maruz kalındığı, elektrolit dengesizliğin yaşandığı ve vücudun susuz kaldığı zamanlarda görülen kas krampları şiddetli bacak ağrılarına neden olabilir.

" } ] }