{ "title": "Bacak Bacak Üstüne Atmak", "image": "https://www.bacak.gen.tr/images/bacak-bacak-ustune-atmak.jpg", "date": "19.01.2024 06:43:22", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bacak bacak üstüne atmak, kadın olsun, erkek olsun herkesin alışkanlığı haline gelmiş bir oturma pozisyonudur. Ancak insanlar tarafından ne derecede sağlıklıdır, zararı var mıdır, diye sorgulanmaya başlandı. Kişinin uzun süre aynı şekilde oturması bacakların ve ayakların uyuşmasına yol açabilir. Bacak bacak üstüne atıldığı zaman, dizin arkasındaki bacakların altıyla ayaklardaki hissi sağlayan peroneal sinirin üstüne baskı uygulanır. Bu şekilde oluşan uyuşma geçici etkiye sahiptir.

Aynı pozisyonda uzun süre durmak peroneal sinir paralizine neden olabilir. Bu ayağın ön tarafını, ayak parmaklarını hareket ettirmede güçlük çekilmesine neden olur. Bu konuyla ilgili olarak yapılan bir araştırmada, hastalardaki etkiler incelenmiş, bunun nedenleri arasında bacak bacak üstüne atmak görülmemesine rağmen, uzun süre bağdaş kurmak ve oturmanın buna neden olduğu belirlenmiştir. Bu pozisyonda oturan kişiler herhangi bir rahatsızlık çektiklerinde, pozisyonlarını değiştirebilecekleri için, uyuşma sorununun bacak bacak üstüne atmaktan kaynaklanması oldukça güçtür.

Bacak bacak üstüne atmak riskli bir pozisyon mudur?

Yüksek tansiyon riski taşır mı?

Dikkat ederseniz sağlık kuruluşunda tansiyon ölçümü yapılırken, olun serbest kalması, bacak bacak üstüne atılmadan ayak tabanların yerde olması istenir. Bunun nedeni bu oturma pozisyonunun geçici şekilde tansiyonu biraz yükseltmesidir. Bu konudaki araştırmalarda da bacak bacak üstüne atmanın tansiyonu biraz yükselttiği görülmüştür. Özellikle yüksek tansiyon hastası kişilerde bu değişim daha belirgindir.

Pıhtılaşma riski var mı?

Bu konuda farklı iki açıklama bulunmaktadır. İlk düşünceye göre, bir dizin diğerinin üzerine atılmasıyla bacaklarda bulunan kan göğse yönelmekte ve kalpten daha fazla kan pompalanmasına yol açmaktadır. Bu tansiyon yükselmesine neden olmaktadır. Diğer etkisi ise eklemlerin hareket etmeden bacak kaslarının hareket etmesi yüzünden, damarlardaki kanın damara daha fazla baskı yapmasına yol açmaktadır. Bu konuda yapılan bir deney ilk açıklamanın doğruluğuna dair sonuçlar vermiştir. Bu pozisyonda kalbe fazla kan gittiğinden tansiyon yükselmektedir. Ancak bu sadece geçici bir etki yapmaktadır. Buna rağmen kan pıhtılaşma riski bulunan kişilerin uzun süre bacak bacak üstüne atarak oturmamaları konusunda da uyarı yapılmaktadır.

Varis riski var mı?

Kan damarlarında bulunan küçük kapakçıkların vazifesi kanın ters tarafa akışına engel olmaktır. Bu kapakçıklardaki zayıflama nedeniyle gerginlik, kan birikimi ve damar genişlemesiyle varisler oluşmaktadır. Bacak bacak üstüne atmanın bu konudaki etkisi üzerine kesin bir bilgi yoktur. Bunun genetik etkenlerden oluştuğu düşünülmektedir.

Eklemlere etkisi var mı?

Bacak bacak üstüne atmak bazı olumsuz etkiler yapsa da eklemler üzerindeki etkisi henüz açıklığa kavuşmamıştır. Ancak bir araştırmada bu pozisyonda 3 saatten daha uzun süre oturanların, öne eğilerek omuzlarını içeriye doğru bükme eğiliminde olduğu sonucu belirlenmiştir. Bu kişilerin kendi tahminleri esas alınarak ulaşılmış bir sonuçtur.

İnsanların çoğu bacak bacak üstüne atarken, sağ bacağı sol diz üzerine atıp oturur. Yapılan bir araştırmada, bu pozisyonda iken pelvisin aldığı pozisyonla, kalça eklemi arkasında bulunan piriformis kasında uzama olduğu, bu nedenle karın kaslarındaki sıkma ile aynı etkiyi gösterdiği ve pelvik eklemlerinin istikrarını arttığı belirlenmiştir. Bacak bacak üstüne atmak, kişilerin kendilerini rahat hissettiği sürece zararlı olmaz. Ancak uzun süre böyle oturulmaması da gerekir.
" } ] }