{ "title": "Bacak Damar Tıkanıklığı", "image": "https://www.bacak.gen.tr/images/bacak-damar-tikanikligi.jpg", "date": "20.01.2024 16:12:43", "author": "AYŞE YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "
Bacak damar tıkanıklığı, Bacaklarda bulunan atar damarların genellikle damar sertliği sebebi ile tıkanmasıdır. Bu rahatsızlık genellikle 50 yaşından sonra gözlenmektedir. Genellikle bacak damarlarda tıkanıklık olması neticesinde fazla yol yürümekle uyluk ve diz altında baldırda kendini gösteren ağrı ile hissedilir.

Bu rahatsızlık yürüme pozisyonunda genellikle bacağın baldır kaslarında ağrı oluşumu meydana getirmektedir. Bu ağrı yürüme pozisyonunda belli bir mesafede gerçekleşir ve biraz dinlenme neticesinde geçer. Bu rahatsızlık ilerleme kaydederse ayak ısısında soğuma, ayak renginde morlaşma, ayak da yara oluşumu ve kangren görülebilir. Erken teşhis ve tedavi hastalığın seyri açısından önem teşkil etmektedir. Fakat geç fark edilmesi halinde de tedavi imkânı bulunmaktadır.

Tedavisi anjiyografi ile damar açma balon kullanımı, ilaçlı balon kullanımı, ilaçlı stent ve damar tıraşlama gibi değişik yöntemlerden faydalanılarak yapılabilmektedir. Damar tıkanıklığı yıllardan beri süregelen bir rahatsızlık ise damarların tekrar açılma imkânı bulunmaktadır. Anjiyografi ile açılmış fakat tekrardan tıkanmış damarların tekrar anjiyografi ile açılması mümkündür. Yeni teknoloji ile eskiden açılamayacak düzeyde olan damarlar bile açılabilir hale gelmektedir. Fakat açılması sıkıntılı olan tıkanıklıklarda anjiyografi ile açma tekniği yapan merkez sayısı oldukça azdır denilebilir. Daha önce operasyonla bacağa doğal ya da yapay damar yerleştirilmiş ise ve bu damarda tıkanmış ise bu damarları bile anjiyografi ile açmak mümkün hale gelmiştir.

Damardaki daralmanın ileri bir boyut kazanmaması halinde ya da tıkanma sorununu yavaş ilerlediği hallerde bacaklara ulaşan kan miktarı kişi dinlenirken olması gereken miktardadır. Bu sebeple hasta otururken veya yatar pozisyonda ağrı hissetmez. Fakat hasta yürüme pozisyonuna geçince bacak kaslarının kan ihtiyacı artmaktadır ve bacağa giden kan eksik kaldığından baldır kısmında ağrılar oluşur. Dinlenme ile geçen bu ağrı hareketlenme ile tekrar kendini hissettirmektedir.

Bacak tıkanıklığının tanı ve tedavisi ilk olarak tam kalp damar muayenesi gerçekleştirilerek doppler, tomografi, anjiyografik tetkikler uygulanarak öncelik sıralaması ve tespit edilen tanıya yönelik tedavi şeması düzenlenir. Genel olarak ilaç ve egzersiz tedavisi, balon stent tedavisi yöntemleri uygulanmaktadır.

Zamanında tedavi uygulaması ile kalp krizi ve felç riski ortadan kalkmaktadır.
" } ] }