{ "title": "Bacak Kanaması", "image": "https://www.bacak.gen.tr/images/bacak-kanamasi.jpg", "date": "21.01.2024 06:38:03", "author": "yelda öztürk", "article": [ { "article": "Bacak kanaması, ciddi bir kanama bozukluğunu gösterebileceği gibi basit bir travma sonucu da meydana gelmiş olabilir. Kanama deyince herkesin aklına düştüğümüz de yaralandığımız gibi şakır şakır kanamalar gelir. Halbuki ekimoz, peteşi, purpura dediğimiz cilt altı kanamalarda vardır. Bunlar bazen, 1 milimetreyi geçmeyen nokta şeklinde kırmızılıklar- morluklar şeklinde olurken bazen de 5-6 santimetreye ulaşan morumsu lekelenmeler şeklindedir ve bu kanama odaklarının üzerine elle bir basınç uygulayarak basıldığında solma meydana gelemez. Bacak kanaması demişken eklem içi kanamalar da unutulmamalıdır.

Peki ekimoz, peteşi, purpura nedir?
Cilt altı kanamalar neden oluşur? Her zaman bize bir hastalığı mi ifade eder? Tabi ki de hayır. Koşup oynarken düşmeye bağlı olabileceği gibi dövülmüş çocuk sendromu dediğimiz fiziksel şiddet gören çocuklarda ve doğum travmasında bağlı özellikle de diyabetik annelerin bebeklerinde sık görülür. Bu cilt altı kanamalar bazı sebeplerle ilişkilendirilerek, hastalığın bir koagülasyon sistem fonksiyon bozukluğuna mı ait olduğu, damarlarla ilgili bir patoloji mi olduğu, fibrinolitik sistemle ilgili bir defekt mi olduğu, trombositlerle ilgili mi olduğu yoksa travmaya bağlı mı ortaya çıktığı veya tüm bu sistemleri içinde barındıran kalıtsal bir hastalığın komponenti olup olmadığı hakkında bize bazı ip uçları verir.

Damarsal patolojiler; sistemik lupus eritematozus, poliarteritis nodoza, Wegener Granülamatozu, Henosh Scöhenlein sendromu, gibi vaskülitler, Marfan sendromu, Ehler Donlas sendromu gibi kolajen doku hastalıkları, skorbüt gibi vitamin eksikliğinin neden olduğu hastalıklar sayılabilir.

Trombositlere ait patolojiler; aplastik anemi gibi trombosit yapılamaması, immün veya immün olmayan (İlaç, asidoz) sebeplerle trombositlerin yıkımının artması ya da hipersplenzm, dev hemanjiomların içinde göllenmeye bağlı sayıca azalabilir. Glanzman sendromu, Bernard Solier sendromu, kronik böbrek yetmezliği, salisilat kullanımı, kronik karaciğer hastalıklarında da trombositlerin fonksiyonları bozulur ve kanamalı alanlar oluşur.

Koagülasyon sistemi de karaciğerde üretilen faktörlerin eksikliğine bağlı ortaya çıkan hastalıklardır. Bunlar, hemofili A, hemofili B, hemofili C, Von Willebrand hastalığını örnek verebiliriz.

Hastalardan alınan iyi bir anamnez ve fizik muayeneyle hekim isteyeceği testleri belirler ve tanısını koyar.

Kanamayla gelen hastada özellikle şu soruların cevabı çok önemlidir
Eğer bu soruların çoğuna cevabınız evet ise lütfen doktorunuza başvurunuz.
" } ] }