{ "title": "Bacak Kas Ağrısı", "image": "https://www.bacak.gen.tr/images/Bacak-Kas-Agrisi-12.jpg", "date": "20.01.2024 06:24:54", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Bacak Kas Ağrısı: Kas bozulmalarının en çok görülen belirtilerindendir. Genellikle aşırı ve yıpratıcı vücut hareketlerinden kaynaklanır. Kol ve bacak kasları yeteri derecede kasılmadıklarından kaslarda yorgunluk oluşur. Sürekli olarak uyarılan bir kas zamanla daha az kasılır, kasılma kuvveti azalır. Bunun sebebi kasın yorulmasıdır. Yorgunluğa ve kasılma yeteneğindeki bu azalmaya ise hareket eden kas hücrelerindeki potasyum iyonlarının etrafa yayılması sebep olur.

Kas etkililiği esnasında kan, potasyumu kas dışına taşır ve yorulan kasta potasyum yetersizliği gösterdiğinden kasılma engellenir. Dinlenme esnasında potasyum kana geri döneceğinden kasılma tekrar gerçekleşebilir. Uzun zaman kullanılmamış kaslar zayıflar ve yeteri kadar çalışmazlar. Kullanılması gerektiği zaman sertleşir ve ağrımaya başlarlar. Kaslarda laktik asit birikimi bu sendromlara sebep olur. Kasları sıcak tutarak ağrılar önlenebilir. Kan dolaşımı daha etkili duruma getirilip laktik asit süratle atılabilir. Lumbogo ve boyun tutulması, kas ağrılarının zarar vermeyen şekilleridir. Ağrıyan kaslar rastgele bir bozulma göstermezler. Kas lifleri büyük bir zorlama ya da başın ani bir hareketle arkaya döndürülmesinin boyunda sebep bulunduğu aşırı gerilme gibi sebeplerle yırtılabilir.
Romatizmal artritte de kas ağrıları görülür. Eklem, tendon, kas, bağ, sinirler ve damarlar da meydana gelen diğer koşullar da bacak ağrısına neden olabilir. Hatta bunların haricinde uzun süreler yanlış pozisyonda oturmak bile akşam eve döndüğünüz zaman bacaklarınız ağrıyabilir. Ağrı, nedenine bağlı olarak artabilir.

Bacak kas ağrısı belirtileri nelerdir?
" } ] }