{ "title": "Bacak Kasları", "image": "https://www.bacak.gen.tr/images/Bacak-Kaslari-61.jpg", "date": "20.01.2024 02:54:38", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Bacak kasları; diz eklemi ile ayak bileği eklemi arasında yer alan kaslardır ve ön bölge, lateral bölge, arka bölge olmak üzere 3 grupta incelenir.

Bacak Kaslarının Anatomisi

Ön grup kaslarda yer alan M. Tibialis anterior kası ayağın ekstansiyon ve inversiyon hareketlerini yapmasını sağlar. M. Ekstensor digitorum longus kası ise ayak bileği ekleminden sonra dört tendona ayrılır ve her bir tendon parmaklara kadar uzanır. Bu sayede bu kas parmaklar ve ayağın ekstansiyon hareketini yapmasını sağlar. M. Peroneus tertius da kası ayaklara ekstansiyon ve eversiyon hareketleri yaptırır. M. Ekstensor hallucis longus kası ise başparmak ile ayağa ekstansiyon hareketi yaptırır, aynı zamanda da ayağın yaptığı inversiyon hareketine yardımcı olur. Bu dört kasın siniri ise N. Peroneus profundus'tur.

Bacağın lateral bölgesinde yer alan M. Peroneus longus ve M. Peroneus brevis kaslarının önemli görevleri vardır. Her iki kasında asli fonksiyonu ayağa plantar fleksiyon ve eversiyon yaptırmaktır ve her iki kası da N. Peroneus superficialis siniri innerve etmektedir.

Bacağın arka bölgesine geldiğimizde baldır kısmına şeklini veren M. Gastrocnemius kasını görüyoruz. Ayağa plantar fleksiyon ve dize ise fleksiyon hareketini yaptırır. Bu önemli kasın hemen altında yer alan M. Soleus kası da ayağa plantar fleksiyon yaptırır. Ayrıca arka bölgede ayağın plantar fleksiyonuna yardım eden M. Plantaris isimli bir başka kas daha yer alır. Bacağın arka bölgesinde yer alan bütün kaslar Nçtibialis siniri tarafından innerve edilir. Daha derin grupta ise M. Fleksor digitorum longus, M. Popliteus, M. Fleksor hallucis longus ve M. Tibialis posterior kasları da yer alır.

Bacak Kasları İçin Gerekli Egzerziler

Bacak kaslarının çalıştırılması için öncelikle kırmızı kas gruplarının geliştirilmesi gereklidir. Yani uzun sürecek ve devamlılık gerektiren egzersizlere yönelmek gerekir. Bundan anlamamız gereken sabit tempoda uzun süreli yürüyüşler ya da koşulardan oluşan egzersiz programlarıdır. Buna ilave olarak ağırlık kullanmak yerine vücudun kendi ağırlığıyla çalışmak çok daha faydalı olacaktır. Örnek olarak Barbell Squat hareketi yerine vücut ağırlığı ile yapılabilecek Jump Squat tarzı hareketler başlangıç için daha uygundur. Patlayıcı güç gerektiren ani zıplamaların yerine de küçük adımlar ile çok tekrarlı yapılan hareketler öncelikle tercih edilmelidir. Bacak Kaslarının gelişmesiyle birlikten selülit problemlerinin ortadan kalkması için de bacak egzersizleri çok önemlidir.
" } ] }