{ "title": "Bacak Kemikleri", "image": "https://www.bacak.gen.tr/images/bacak-kemikleri.jpg", "date": "20.01.2024 05:20:53", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Bacak Kemikleri: Bacak kemikleri ikişer çift olmak üzere toplamda sekiz adet olarak bulunmaktadır. Bunlardan ilki Baldır Kemiğidir; bacağın alt kısmında bulunan iki kemikten diğerine oranla daha ince ve uzun olanının adıdır. Vücudun nerede ise bütün ağırlığını taşıyan Kaval Kemiği kadar sağlam olduğu söylenemez. Baldır kemiği iki bölümde incelenir. Ön ve dış bölge olan ilki, burada ön baldır adalesi, baş parmak germe kası, baldırın yan kasları, kaval kemiği siniri ve deri kas siniri bulunmaktadır. İkincisi art bölge, burada ayak parmak bükücü kası ve baldır kası bulunur. Baldır kemiğinin yukarı ucu diz eklemine ile birleşmez.

İkincisi Diz Kapağı Kemiği: Tepesi aşağı doğru bakan üçgen şeklinde bir kemiktir, ön yüzü dizde, derinin altında kolayca hissedilir. Arka yüzünün üst kısmının 4'te 3'ü eklem yüzeyi ile kaplı olmaktadır. Uyluk kemiğinin alt ucu, ön yüzündeki eklem yüzeyi ile eklemleşmektedir.

Kaval Kemiği: Baldırın içinde bulunan uzun iki kemikten kalın olanına denir. Vücutta uzunluk ve kalınlık açısından uyluk kemiğinden sonra gelir. Yetişkinlerde kaval kemiği üç köşeli olur; üç kenarı ve üç yüzü bulunur. Baldırın iç ve ön tarafındadır; bunun dış arka tarafında kamış kemiği vardır. Bu iki kemikten yalnız kaval kemiği, uyluk kemiği ile eklemlidir ve uyluk kemiği aracılığıyla iletilen gövde ağırlığı baldırda yalnız kaval kemiğine aktarılır. Kaval kemiği çok kalın olmamasına rağmen çok sağlamdır. Bu sayede uyluk kemiğinden devredilen beden ağırlığını tek başına taşıyabilecek sağlamlıktadır. Kamış kemiğinin ağırlık taşıma gibi bir lüksü olmadığından, kaval kemiğinden çok daha incedir.

Uyluk Kemiği: Uyluk kemiği insan vücudunun en uzun ve en kaim kemiğidir. Uzunluğu kişinin boyunun yaklaşık olarak dörtte birini oluşturmaktadır. Uyluk kemiğinin alt ve üst iki ucu ve bunlar arasında uzanan ve Şaft adında bir gövdesi bulunmaktadır. Üst uçta dört oluşum dikkat celp eder. Bunlar, uyluk kemiği başı, uyluk kemiği boynudur. Uyluk kemiği başı üst uçta kemiğin iç yüzünde, bir kürenin ortalama 3'te 2'si kadar büyüklükte ve üzeri eklem yüzeyi ile kaplı olan bir kemik parçası olarak karşımıza çıkmaktadır.
" } ] }