{ "title": "Bacak Morarması", "image": "https://www.bacak.gen.tr/images/bacak-morarmasi-1211.jpg", "date": "21.01.2024 09:26:37", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "Bacak morarması, Bacakta oluşan morluklar her yaşta insanın başına gelebilir. Özellikle çocuklarda oluşan sebepsiz bacak morarması oldukça kafa karıştıran ve korkutan bir durumdur. Bir darbe sonucunda mı ya da farklı sebeplerden mi, olduğuna karar verilemediği için fazla ilgi gösterilmiyor. Bacak morarmaları ihmal edildiği taktirde ciddi sorunları da beraberinde getirebilir. Dizin alt kısmında kalan bölgelerdeki morarmaların çoğu vurma, çarpma gibi travmalar sonucunda ortaya çıkabiliyor.

Bacak morarmasının herhangi bir darp sonucu oluşmadığı izlenmiş ise bir doktora başvurmanızda fayda vardır. Bu durum erken teşhisi de sağlayıp, tedavi aşamasın da oldukça faydalı olacaktır. Öncelikle dizin üst kısmında meydana gelebilecek sebepsiz morarmalar, istenmeyen pek çok kan rahatsızlığının belirtisi olabilir. Bu istenmeyen kan rahatsızlıklarının en başında lösemi gelir. Yetişkin kişiler bu tür farklılıkları erken fark edebiliyorlar. Ancak bebeklerde ve çocuklarda bu durum daha geç fark edilebiliyor. Bu sebeple aile bireyleri çocuklarının vücudunu ve bacaklarını belli aralıklarla kontrol etmelidir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında erken teşhisle tedaviye katkı sağlayacaklardır. Hiçbir darbe olmamasına rağmen bacakta oluşan morarmalar asla görmezden gelinmemelidir. Kendi haline geçmesi beklenmeden bir sağlık kuruluşundan yardım alınmalıdır.

Bacaklarda herhangi bir darbe sonucu oluşmayan morarmaların birçok sebebi vardır. Aileden kaynaklanan genetik bir rahatsızlık olabilir. Hemofili bu genetik kan rahatsızlıklarından biridir. Fibrinojen dediğimiz protein vücudumuz için oldukça önemlidir. Fibrinojen proteininin eksikliği, kanda pıhtılaşma bozukluğuna ve kanamalara sebep olabiliyor. Bunların dışında Akdeniz anemisi, bazı enfeksiyonlar, lösemi, alerji, diyabet, karaciğer hastalıkları, kalp ve damar rahatsızlıkları ve c vitamini eksikliği bacak morarmasına sebep olabiliyor.

Bacaktaki morarmaya eşlik eden şişlik, yüksek ateş, göğüste oluşan ağrı, kalbin hızlı atması, idrarın az yapılması, baş dönmesi, ciltte solukluk, çürük bölgede akıntı, tırnak ve dudaklarda mavi renk gibi belirtilerde olabilir. Bu durumlardan herhangi biri ile karşılaşıldığında acil servise başvurulmalıdır.

Sebebi belli olan herhangi bir darbe sonucunda oluşan morlukları hafifletmek için yapılabilecek bazı uygulamalar vardır. Bacaktaki morluğa belirli aralıklarla buz uygulamak morarmayı hafifletecektir. Morarma ile ağrıda varsa hareket kısıtlılığı fayda sağlayabilir.

Fakat sebebi belli olmayan ciddi durumlarda erken teşhis çok önemlidir. Kendi kendinize sebep bulmak ya da zamanla geçmesini beklemek oldukça yanlış bir durum olacaktır. Morluğun sebebini öğrenmek için bir doktordan yardım alınmalıdır.
" } ] }