{ "title": "Bacak Üşümesi", "image": "https://www.bacak.gen.tr/images/bacak-usumesi.jpg", "date": "20.01.2024 14:34:04", "author": "Begüm Eser", "article": [ { "article": "Bacak Üşümesi, bacak vücudumuzun alt yarısını oluşturan ekstremi temizdir. Bacakta birçok yapı bir arada bulunur. Bu yapılar sırasıyla; cilt, yağ doku, kaslar, kemikler, eklemler, damarlar ve sinirlerdir.

Derimizde sinir sonlanması ve reseptörler bulunmaktadır. Bu sinir sonlanmaları ve reseptörler duyu algılaması yapar. Bacaktaki deride bulunan krause cisimcikleri soğuk algılar. Algılanan bu soğuk hissi omur iliğimizden beynimize iletilir. Beynimizde hipotalamus tarafından algılanma ve düzenlenme yapılır.

Bacak üşümesi, bazı insanlarda daha fazla görülmektedir. Bu insanlar kat kat giyinmelerine rağmen bacaklarının ve ayaklarının hiçbir zaman ısınmadığından şikâyetçidirler. Bu insanlarda hiçbir sıkıntı olmayabileceği gibi başka sıkıntılar da olabilir. Kişilerin soğuğu algılama eşikleri düşük olabilir. Sürekli üşüdüğünden şikâyetçi olan bir insan bulunduğu ortamın da ısısından haberdar olmalıdır.

Normal olmayan durumlardan en sık karşılaşılan durum bacakta venöz yetmezliktir. Venöz yetmezlik, toplar damarların yukarı doğru kan taşımasında meydana gelen sıkıntıdır. Bu toplar damarların kapakları iyi çalışmamaktadır ve kan bacaktan yukarı taşınmakta sıkıntı çekmektedir. Bu durumda hasta bir kalp damar cerrahına başvurmalıdır. Hipotiroidide de üşüme gerçekleşebilir. Hipotiroidi, tiroit hormonunun gereğinden az salgıladığı bir durumdur. Bu durumda insanın genel metabolizması yavaşlar. Üşür, kilo alır, saçları dökülür, sürekli uyuklar, yavaş hareket eder, tepkileri donuklaşır ve benzeri birçok durum olur. Üşümenin bir diğer nedeni de kansızlık olabilir. Bu kansızlık genelde demir eksikliği anemisine bağlıdır. Kişi bunda da halsizlik, yorgunluk, üşüme ve uyuklama gibi durumlardan şikâyetçidir. Bu durumlarda da bir dahiliye uzmanına görünmekte fayda vardır.
" } ] }