{ "title": "Bacak Uyuşması", "image": "https://www.bacak.gen.tr/images/bacak-uyusmasi.jpg", "date": "19.01.2024 15:35:39", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "
Bacak uyuşması, Bacak uyuşması çoğunlukla, sinir hasarlarından ya da kan akışının sağlanamamasından oluşur. Enfeksiyon travma gibi sebepleri de vardır. Çoğunlukla hayati bir risk içermez. Bacak uyuşması birkaç dakikadan uzun sürüyorsa veya tekrarlıyorsa doktor kontrolü şarttır. Düzensiz beslenme, sigara ya da hareket eksikliği kan dolaşımını etkileyerek bacak uyuşmasına neden olabilir. Vücuttaki kan akışını etkileyen farklı faktörler de vardır. Fazla soğuğa maruz kalma, arterlerde veya damarlarda pıhtılaşma ya da düğümlenme oluşması, yağ ve kolesterolün damarları tıkaması bunlardan bazılarıdır. Bacak uyuşmasına sebep olabilecek ortopedik sebepler de vardır. Uzun süre bisiklet kullandıktan sonra bacaklarda uyuşma olur fakat bu uyuşma fazla sürmez. Bunun yanında kan akışını engelleyecek şekilde oturma, kalçada yaralanma, bel fıtığı, kırık, sıkı sargı, disk hastalıkları da bacak uyuşmasına sebep olabilecek ortopedik sebeplerdir.

Bacak uyuşmalarına, iğne batması gibi bir ağrıda eşlik edebilir. Bacak uyuşmaları genellikle sinirlerin zarar görmesinden kaynaklanır. Ağır metal zehirlenmesi, alkol ve sigara, vitamin eksikliği düzensiz beslenme, omurilikte meydana gelebilecek yaralanmalar sinirlere basınç uygulayarak bacakta uyuşmanın yanı sıra hissizlik ve karıncalanma da oluşur.

Bacaklardaki uyuşma, duyu kaybından ibarettir. Eğer felç söz konusu ise hareket etmede de azalma görülür. Bacaktaki uyuşma, bacağın birinde ya da ikisinde birden rastlanabilir. Tek bacaktaki uyuşma bölgesel rahatsızlıktan meydana gelirken, her ikisinde birden olması sistemik bir rahatsızlığı gösterir. Bacaklarda görülen uyuşma hemen geçmez ya da tekrar ederse bir sağlık kuruluşundan destek almak gerekir. Alınacak tıbbi desteğin yanında evde uygulanabilecek, yardımcı tedavi yöntemleri de vardır. İlk önce yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmak gerekir. Düzenli beslenme ve günlük en az yarım saat yürüyüş faydalı olacaktır. Uyuşan bacağa sıcak uygulandığı zaman sinirler rahatlayacak ve uyuşma azalacaktır. Bir ısı torbasıyla günde birkaç kez uyuşuk bölgeye beşer dakika uygulamak işe yarayacaktır.

Bacakta uyuşan bölgeye masaj yapmak ve hareket ettirmek dolaşımı düzenler ve uyuşukluğu azaltır. Dar kıyafetler tercih edilmemelidir. Vücuttaki sodyum, potasyum ve kalsiyum farklılaştığı zaman bacaklarda uyuşma görülebilir. Eğer uyuşukluk disk kaymalarından oluyorsa diz altına yastık koyarak uzanma da uyuşukluğu hafifletecektir. Bunların yanında alkol veya sigara kullanıyorsanız mutlaka bırakmalısınız.
" } ] }