{ "title": "Bacakta Kireçlenme", "image": "https://www.bacak.gen.tr/images/bacakta-kireclenme.jpg", "date": "18.01.2024 23:57:34", "author": "Begüm Eser", "article": [ { "article": "Bacakta Kireçlenme, bacağın çeşitli bölümlerinde kalsifik yapıların oluşmasıdır. Bacakta bulunan yapılar; yağ doku, kas doku, kemik, kıkırdak, ligament, kemikler arası bağlar, bursalar, damarlar ve sinirlerdir. Bacakta kireçlenme en çok diz bölgesinde meydana gelir. Çünkü diz bölgesi hem çok hareketlidir hem de vücudun yükü altındadır. Diz bölgesinde meşhur çapraz bağlar, yan bağlar, menisküs, patella, diz eklemi ve eklem içinde sinoviyal sıvı bulunmaktadır.

Dizden kısaca bahsedecek olursak; diz uyluk ile baldır arasında geçiş bölgesidir. Baldır alt tarafta uyluk da üst taraftadır. Dizde bulunan bağlar hareket sırasında dizin dengede durmasını sağlarlar. Eğer bu bağlar kopuk olursa diz artık stabil olmaz. Menisküs yarım ay şeklinde fibröz bir yapıdır. Bu arabadaki amortisör gibidir. Dize binen yükü bacağa dengeli bir şekilde yayar ve eklemi korur. Dizde bulunan patellar kemik ise dizimize dokunduğumuzda elimize gelen ve kaydırabildiğimiz susamsı yuvarlak bir kemiktir. Dizi önden gelen darbelere karşı korur. Diz eklemi dizin hareketini sağlar. Eklemin içinde sinoviyal sıvı vardır. Bu sıvıda gelişen hadiselere bağlı diz eklemi ve kıkırdağı zarar görebilir.

Tıp dilinde eklemde olan kireçlenmelere osteoartrit denir. Osteoartritte ilerleyici bir eklem yıkımı vardır. Genellikle yaşlı, şişman, kemik erimesi olan kadın hastalarda gözlenir. Genellikle merdiven çıkarken dizlerinden kıtırtı sesi geldiğinden bahsederler. Uzun süre ayakta kaldıklarında diz ağrıları şiddetlenir. Dizleri artık üzerine binen yükü taşıyamaz hale gelir ve eklem arası gittikçe daralmaya başlar belirli bir seviyeden sonra bu dizin artık ameliyat olması gerekir. Ameliyatta ya total ya da tek taraflı diz protezi yerleştirilir.
" } ] }