{ "title": "Bel Fıtığı Bacak Ağrısı", "image": "https://www.bacak.gen.tr/images/bel-fitigi-bacak-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 13:57:17", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Bel fıtığı bacak ağrısı, bel fıtığında sanılanın aksine bel ağrısı ön tasarıda olmaz. Bu hasta kişilerde fazladan fazla miktarda bacakta ağrı ortaya çıkar. Bacak ağrılarına eşlik eden bacakta güç kaybı olabilir. Bu konuda yapılan araştırmalar bel ağrısının çok fazla miktarda eskiyen tarihlerden beri var meydana geldiği belirlenmiştir. Bu ağrıya eşlik eden bel fıtığı her yaştan bayan ve erkeği tesiri altına alabilir. Sırtta boyundan başlayan ve kalçaya civarı süren, omurilik kanalını meydana getiren omurların hareketini kolaylaştıran, darbelerden savunan yastıkçıkların her geçen gün dejenere olması veya darbelere maruz kalması şeklinde bel fıtığı meydana gelir. Diskler omurilik kanalına gerçek bombeleşir, gittikçe fıtıklaşır ve sinirlere stres yapar.

Bel fıtığında bel ağrısı geri aşamada kalır. Bel fıtığı hastasında kesinlikle bacak ağrısı olmalıdır. Hem bir bacak ağrısı hem bir de bacakta güç kaybı meydana gelir. İlerledikçe hastada idrar ve kocaman abdest kaçırma sıkıntıları gelişir. Bu bulguların aralarında en ehemmiyetlisi bacak ağrısıdır. Hasta Kişilerde çok kilo, zor iş şartları, bel hareketlerinde dikkatsizce davranma benzeri etkenler bel fıtığının oluşmasına taban hazırlar. Anlık hareketler, fazla miktarda şişmanlama benzeri etkenler bel fıtığına sürükleyebilir. Hastanın genetik yatkınlığı, kolajen dokularda sorun benzeri etkenlerde bunda oyun oynamaktadır. Bel ve/veya bacak ağrısı yer alan hasta olanların en fazla miktarda yanıldıkları konulardan birisi de bu şikâyetlerini anında bel fıtığına bağlamalarıdır. Oysa bel fıtığı bu tarz ağrıları mahaline getiren birçok fazla miktarda sebepten yalnızca bir tanesidir. Düşünce vermesi açısından diğerlerine de kısacası değineceğiz. Travma, bel ve/veya bacak ağrısına neden olan mühim sebeplerdendir. Travmanın şiddetine yönelik zedelenme yüzeysel dokularda kalabileceği benzeri derine, omur kemikleri ve sinirlere ilerleyebilir. Bunların birçok zorlanma, burkulma ve incinme stilinde hafif travmalar veya çok egzersize ilişkili ağrılar olup şikâyetler ilaç ve istirahat rehabilitasyonu ile çoğunlukla bir hafta arasında geçer. Ne var ki omur kemiklerinde kırık ve/veya kaymaya neden olan daha önemli travmaların rehabilitasyonu ayrıdır. Doğuştan iştirak eden birtakım yapısal bozukluklar ile omurgadaki şekil bozuklukları da alternatif şikâyetlere sebep olabilir. Bunların bir bölümü ciltte belirti verirken bir başka bölümünde dışarıdan bakınca rastgele bir anormallik gözlenmez. Muayenenin tamamı ile normal olabildiği bu tip olaylarda tanı görüntüleme yollarıyla konur. Omurgadaki dejeneratif farklılıklar çoğunlukla yaşlanmaya ilişkili meydana çıkarken birtakım kişilerde meslek ve genetik yapı da mühim oyun oynar. Yaşlanma neticesi disk ve bağlarda meydana iştirak eden aşınma, yırtılma, deformasyon ağrı yapabilir. Hastanın kilolu olması dezavantajdır. Bazen eklemlerin kalınlaşması, kireçlenme ve disk dejenerasyonu ilerleyip sinir personellerinin geçtiği kanal ve delikleri daraltır. Bu da önemli şikâyetlere sürükleyebilir. Halkımızın \"bel kayması\" dediği spondilolistezis yeniden alternatif şikâyetlere sebep olabilir. Sinir dokusunun kendi kendini ilgilendiren dejeneratif sağlık sıkıntıları da göz ardı edilmemelidir.

Bel fıtığında tedavi için yapılan testler

Tanı amaçlı hastanın kontrol edilmesi gereklidir. Bel ve bacak ağrısı şikâyetiyle hekime giden hastalara kontrol esnasında sinir germe testleri yapılır. Bunların neticesi olumlu çıkarsa, hastanın bel fıtığı meydana geldiği düşünülür. Kesinlikle tanı amaçlı MR, Lomber MR çekilmelidir. Rahatsızlığın rehabilitasyonunda, MR tetkikinde bel fıtığı görülürse, tahmini %85 oranında hastalar operasyonsuz olarak tedavi edilir. Bu bel fıtığı hastalığında mühim bir orandır. Bel ve bacak ağrısıyla hekime giden ve MR çekilen her 100 hastanın aşağı yukarı 15 tanesinde bel fıtığı tespiti yapılmaktadır.
" } ] }