{ "title": "Huzursuz Bacak Sendromu", "image": "https://www.bacak.gen.tr/images/huzursuz-bacak-sendromu.jpg", "date": "19.01.2024 21:21:38", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Huzursuz Bacak Sendromu, bacakların ikisinde birden karıncalanma, ağrı, sızlama, itilme çekilme gibi tarifi zor pek çok rahatsız edici hisse neden olan, aynı zamanda bacakları karşı koyulamaz şekilde hareket ettirme isteğinin olduğu nörolojik bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri daha çok akşam ve gece etkili olur. Dinlenme sırasında ortaya çıkar ya da bu dönem şiddetini arttırır. Bacaklarda ortaya çıkan hislerin karakteristik özelliği otururken, uzanırken yani dinlenirken ortaya çıkması ve kişiyi rahatsız etmesidir. Hislerin ortaya çıkışıyla birlikte bacakları hareket ettirme isteği de ortaya çıkar.

Hastalar bacaklarını hareket ettirdiğinde geçici olarak rahatlama hisseder. Ancak dinlenmeye geri dönüldüğünde belirtiler yeniden başlar. Belirtiler kollarda ve gövde de benzer şekilde ortaya çıkabilir. Ayrıca gündüz dinlenme zamanında ya da uykuya dalma sırasında da görülebilir. Bazı hastalarda gece uykusunda istemsiz periyodik bacak hareketleri de olabilir. Bunlar hastaların uyku kalitesini olumsuz şekilde etkiler. Huzursuz bacak sendromu hastaları uykuya dalmakta zorlanma, uykuyu sürdürmekte zorlanma gibi etkenlerle sabahları dinlenmeden kalkabilirler.

Tedavi uygulanmazsa hastalarda uykusuzluk nedeniyle gündüzleri yorgunluk, dalgınlık, iş veriminde düşme, konsantrasyon zorluğu gibi olumsuz belirtiler ortaya çıkabilir. Kısaca bu hastalık tek bir rahatsızlığı içermez. Şeker hastalığı, ağır metal toksinleri, tiroit, hormonal hastalıklar sigara, alkol, kafein, böbrek yetmezliği gibi pek çok rahatsızlık ve diğer etkenler huzursuz bacak sendromuna neden olabilir.

Huzursuz bacak sendromu belirtileri nelerdir?

Bu rahatsızlığın belirtileri kişiden kişiye, günden güne değişen bir özellik gösterir. Belirtiler hastalığın hafif orta şiddette olması halinde haftada 1-2 gün etkili olabilir. Ağır vakalarda belirtiler haftada daha fazla gün etkili olabilir. Sadece geceleri değil gündüzleri de etkili olur, uyku kalitesini bozar. Hastaların bazılarında belirtiler kendiliğinden düzelebilir. Fakat bir süre sonra yeniden etkili olmaya başlar. Zaman içinde belirtilerin arttığı da görülebilir.

Huzursuz bacak sendromu olan hastaların tiyatro, sinema gibi yerlerde, uzun uçak, araba seyahatlerinde zorluk çektiği de gözlenir. Bu hastaların sosyal etkinliklere katılmaktan, yolculuk etmekten kaçınmasına neden olur. Hastalık zamanında tedavi edilmezse kaygı, depresyon, endişe, sıkıntı gibi belirtilerde oluşabilir. Bir anlamda tedavi edilmeyen huzursuz bacak sendromu depresyonu tetikleyici etki yapıyor.

Bu rahatsızlığın en belirgin bulguları bacak krampları, ağrı, karıncalanma, yanma ve kaşıntıdır. Hastalık ilerledikçe daha fazla kötüleşir ve belirtilerde sıklaşmaya başlar. Bu aşamada gece uykusuzluğu görülür. Bu durum gündüzleri agresifliğe, huzursuzluğa neden olur. Daha çok kadınları etkileyen bu rahatsızlık yavaş başlar, giderek etkisini arttırır. İlerleyen dönemde kollara kadar yayılabilir.

Huzursuz bacak sendromu gece ağrılarına neden olur?

Her yaştan kişiye huzursuz bacak sendromu tanısının konulması için bazı belirtilerin bulunması gerekir. Bunlardan biri bacaklarda hareket ettirme dürtüsünün olmasıdır. Bu bacaklarda kişiyi huzursuz eden hislere yol açar. Bazı hastalar uykudayken bacakların atmasından, istemsiz hareket etmesinden yakınırlar. Sanki bacaklar ağır bir iş yapıyormuş gibi olur, etlerde sıkışma hissedilir. Bazıları da bacaklarında sanki karınca dolaşıyormuş gibi hissedebilir. Aktif olunmayan dönemde başlayan ağrılar, harekete başlandığında azalma etkisi gösterir. Yani bu hastalıkta ağrılar dinlenmeden hoşlanmaz. Geceleri artar, bu etki günlük yaşama yansır.

Huzursuz bacak sendromu tedavisi nasıl yapılır?

Hastalara tedavi sırasında bacaklarını küvete koydukları soğuk suda bekletmeleri tavsiye edilir. Soğuk su bacak kaslarını gevşeyerek rahatlamaya yardımcı olur. Arzu edilirse suyun içine papatya, lavanta gibi rahatlatıcı etkisi olan bitkisel ürünlerde konulabilir. Özellikle lavanta kokusu hastalara iyi gelecektir. Ancak hastaların uyarıcı etkisi olan sigaradan uzak kalmaları gerekir.

Huzursuz bacak sendromu tedavisi için kullanılan bazı ilaçlarda vardır. Fakat bu ilaçların yan etkileri de vardır. Kullanılan antidepresanlar yakınmaların artmasına neden olur. Tedavide kullanılan temel ilaçlar Parkinson hastalığında kullanılan etkili güçlü ağrı kesici etkisi olan ilaçlardır. Bunların nasıl kullanılacağına doktor karar verir. Kişinin anksiyete durumunda olması belirtilerin artmasına neden olur. Bu yüzden hastalar stresten kurtulmalı, rahat olmalıdır.

Hamilelerde huzursuz bacak sendromu görülme riski yüksektir. Özellikle 5. Aydan sonra yaygın şekilde görüldüğü söylenebilir. Bu dönemde ilaç tedavisi uygulanması riskli olabilir. Bu yüzden masaj, kafein, egzersiz, sıcak kompres gibi huzursuz bacak sendromuna yatkınlığı arttıracak uygulamalardan uzak durulmalıdır. Hamilelerde tedavi sürecinde alternatif yöntemler daha faydalı olur.

Huzursuz bacak sendromuna neden olan altında yatan başka bir hastalık varsa tedavide öncelik bu hastalığın tedavisinin yapılması gerekir. Yani hastada kansızlık hastalığı bulunuyorsa bunun tedavi edilmesi gerekir. Tedavi sırasında ozon yağı gibi ürünlerde bacaklardaki sıkıntıları azaltabilir. Ayrıca kafeinden uzak durmakta belirtileri azaltır. Bu arada hastaların stresten uzak durması, rahatlatıcı, dinlendirici etkisi olan müzikleri dinlemesi, yatak odasının uykuyu teşvik edici şekilde döşenmesi önerilir. Uykuya yatmadan önce uykuyu teşvik edeni sakinleştirici etki veren bir fincan süt içilmesi de gece uykusuzluğuna iyi gelecektir.
" } ] }