{ "title": "Kedi Bacağı", "image": "https://www.bacak.gen.tr/images/Kedi-Bacagi-72.jpg", "date": "20.01.2024 02:00:24", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kedi Bacağı, Kayseri'nin ünlü bir yiyeceği olan kedi bacağı diğer yörelerde cevizli sucuk, pekmezli sucuk, şıralı sucuk ve Orcik gibi isimlerle de anılır. Erkilet yöresine üzümün bol olmasından dolayı bu yöreye ait olduğu söylenen bu geleneksel yiyecek kedi bacağı ismini görünüş itibariyle kedi bacağın anımsattığı için almıştır.

Kedi bacağı nasıl yapılır?

Yapılış aşaması biraz zahmetli olan bu lezzetli yiyecek ana maddesi pekmezden yapılan bir tatlıdır. Vitamin, mineral ve enerji açısından zengin olan bu gıda yapılırken öncelikle 1 metrelik iplere cevizler dizildikten sonra cevizlerin su, pekmez, şeker ve nişasta karışımının pişmesi ile elde edilen oldukça kıvamlı bir şıranın içerisine batırılıp çıkarıldıktan sonra temiz bir yere asılıp kurutulması ile yapılmaktadır. Şıraya batırıldığı miktara göre kedi bacağının kalınlığı farklılık gösterir. Kurutulan kedi bacakları bir haftada yemek için hazır hale gelir. Bazı yörelerde yapılışında ipe ceviz yerine badem, fındık, yeşil fıstık gibi kuruyemişler dizilerek de yapılabilir. Mesela Kahramanmaraş ilimizde yeşil fıstığın bol yetiştirilmesinden dolayı kedi bacağı bu bölgede yeşil fıstık ile yapılmaktadır. Rengi kahverengi renginde olan bu vitaminli gıda birçok ilde eski yıllardan itibaren yapılmaktadır.

Kedi bacağı faydaları, ülkemizde oldukça önemli bir yere sahip olan cevizin bol miktarda kullanılarak yapıldığı ve Osmanlı döneminde padişahlara zekâ ve enerji veren bir yiyecek olarak tüketilen bu yiyecek, ceviz üreticilerinin bu ürünü değerlendirip ceviz ile yapılacak yiyeceklerin çeşitliliğini artırması ile ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlamıştır. İçerisinde bulunan ceviz, nişasta, şeker ve yağdan dolayı iyi bir enerji kaynağı olan kedi bacağının içerisinde bol miktarda ceviz bulunmasından dolayı zihnin güçlenmesine ve hafızanın kuvvetlenmesine yardımcı olur. Bol miktarda protein, vitamin ve mineral kaynağı olan bu gıda, vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesine ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde büyük bir öneme sahiptir. İçerisinde bulunan pekmezden dolayı özellikle kış günlerinde ara öğünlerde tüketildiğinde kansızlık, halsizlik, güçsüzlük ve ishale karşı oldukça iyi gelmektedir. Ayrıca kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum ve potasyum içeren kedi bacağı tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur. Kış mevsiminin önemli bir besin kaynağı olan bu şifa kaynağı gıda aynı zamanda enfeksiyonlara karşı vücudu korur.
" } ] }