{ "title": "Parantez Bacak", "image": "https://www.bacak.gen.tr/images/parantez-bacak.jpg", "date": "21.01.2024 15:50:45", "author": "gülfer demir", "article": [ { "article": "
Parantez bacak ciddi bir bacak şekil deformitesidir. Halk arasında çarpık bacak ya da o bacak olarak da bilinir. Ayak tabanlarının bitişik olduğu durumda alt bacak dediğimiz yapıların birleşik olması gerekir. Eğer bu durumda alt bacak yapıları birleşmiyor adeta bir parantez şeklini alıp açık kalıyorsa bu durumda parantez bacaktan bahsedilir. Bu durum doğuştan itibaren var olup, gerekli müdahale yapılmazsa kalıcı bir deformite olarak kişinin hayatında ölene kadar kalır. Bacak şekil bozuklukları geniometrik ölçümlerle ve direkt grafilerle tanısı konulan bozukluklardır. Çocukların bu şekilde olmalarının en büyük nedenlerinden biri ise anne karnında aldıkları pozisyon anomalileridir. Biz bu duruma fizyolojik parantez bacak diyoruz. Bu çocuklarda tedavisiz düzelme görülmektedir.

Parantez bacak durumuna neden olan daha birçok neden vardır. Ama en önemli nedeni raşitizmdir. Raşitizm, çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı oluşan bir dizi fiziksel patolojinin eşlik ettiği bir hastalıktır. Halk arasında kemik zayıflığı olarak da bilinmektedir. D vitamini kemik gelişimi için en önemli unsurlardan biridir. Eksikliğinde kemik gelişiminde bozulma olmakta ve parantez bacak dediğimiz durum ortaya çıkmaktadır. Bu çocuklarda yürüme yaşıtlarına göre daha geç olur, ayağa kalkarken daha fazla zorlanırlar, baş terlemeleri olur. Tipik fiziksel görünümleri vardır. Çünkü vücutta bulunan tüm kemiklerde belirgin deformiteler olur, postür bozuklukları ortaya çıkar. Alınları geniş, göbekleri şişkin, yaşıtlarına göre daha kısa olan bebeklerdir. Yaşıtlarına göre daha geç diş çıkarırlar. Raşitizm tanısı direkt grafiler ve kan tahlillerindeki kalsiyum, d vitamini, fosfor ve alkalen fosfat ölçümü ile konulur. Tedavisinde D vitamini takviyesi yapılır. Yeterli tedavi ile çocuklarda oluşan parantez bacak ve diğer kemik deformitelerinde düzelme görülecektir. Eğer çocukluk çağında yeterli tedavi alınamazsa bu durum kalıcı bir hale gelir ve erişkinlerde çok büyük bir deformasyona neden olur. Erişkinlerde bu durumun tedavisi cerrahi ameliyatlarla mümkün olmaktadır.

" } ] }