{ "title": "Protez Bacak", "image": "https://www.bacak.gen.tr/images/protez-bacak.jpg", "date": "18.01.2024 22:45:59", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Protez Bacak; herhangi bir uzvumuzun özellikle bacak ve ayağımızın çeşitli kazalar, tümörler, damar hastalıkları ve diyabet gibi çeşitli nedenlerle kaybedilmesinden sonra o uzvun yerine geçecek kişinin yürüme ve günlük aktivitelerini yapacak duruma getiren dıştan kullanılan yapay uzuvlara protez denmektedir. Kişiye uygun olan protezi belirlemek için bazı unsurlar göz önünde bulundurulmaktadır. Bu unsurlar kişinin yaşı, çalışma ve aktivite düzeyi, güdük denilen kalan kısmın kullanım oranıdır. Bunun yanında kişinin psikolojik durumu ve fiziksel özellikleri de protez seçiminde önem teşkil etmektedir. Ülkemizde Sosyal Güvenlik Kurumu kişiye uygun protezi Uzman hekimin raporlaması durumunda protez ödemesini yapmaktadır. Protezler, bacak ve eklem seviyesine göre isimlendirilmektedir. Kalça ekleminden olan kayıplarda tüm bacak yoktur ve kalça dezartikülasyon protezleri kullanılmaktadır. Diz eklemi üzerinde olanlara dizüstü, diz seviyesinde olanlara diz dezartikülasyonu, diz altında olanlara diz altı ve ayak seviyesinde olanlara ayak protezi uygulanmaktadır.

Protez Bacak; başarılı bir protez uygulaması olması için öncelikle geçici protez kullanılması tavsiye edilmektedir. Geçici protez kullanan hastalarda yürüme ve rehabilitasyon dönemi daha başarılı geçmektedir.

Geçici Protez Bacak Uygulamaları; bu uygulama yara iyileşir iyileşmez 10 ila 15 gün sonra ya da yara kapandığında uygulanmalıdır.

Geçici Protez Bacak
Günümüz teknolojisinde protez bacak yapımı, kullanım kolaylığı, kişinin ihtiyaçlarına ve hayat şartına göre dizaynı ve kişinin hayat standardının yükselmesine göre farklı olarak protezler üretilmektedir.
" } ] }