{ "title": "Sağ Bacak Ağrısı", "image": "https://www.bacak.gen.tr/images/sag-bacak-agrisi-7374.jpg", "date": "20.01.2024 11:55:52", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Sağ Bacak Ağrısı

Herkes hayatında kimi zaman bacak ağrısı yaşayabilir. Bazen fazla önemsemediğiniz ağrılar çok ciddi sorunlara sebep olabilmektedir. Bu yüzden bacak ağrısının türlerini ve ne zaman doktora başvurulması gerektiğini iyi bilmeli ve bacak ağrılarını göz ardı etmemek gerekir.

Bacak Ağrıları Neden Olur?

Bacaklardaki damarlardan kaynaklı olan ağrılar, artrit, menisküs ya da eklem boşluklarında biriken sudan dolayı oluşan ağrılar, bel bölümünde meydana gelen fıtıktan dolayı olan ağrılar, leğen kemiğinden kalça bölgesine doğru artan ve buradan bacaklara dağılan sinirsel damarlara kemik, kas ya da zarar görmüş ve şişme meydana gelmiş başka dokuların baskı yapması, bacaklardaki kas dokusunun sodyum, potasyum pompası rahatsızlıklarına bağlı olarak ağrıması ve büyüme döneminde meydana gelen ağrılar olarak sıralanabilir.

Bacak Ağrılarından Kaynaklanan Rahatsızlıklar

Büyüme zamanında meydana gelen ağrılar

Çocuklarda ve ergenlik çağındaki gençlerde yaygın olarak görülen bir durumdur. Genel olarak baldır bölümünden başlayan eklemlere doğru yayılan şiddetli ağrılar olabilir. Ağrılar arada sırada şiddetli sızlamalara da dönüşebilir. Fazla hareket eden çocuklarda genellikle bu ağrılar daha şiddetli seyreder, hatta bazen kişiyi gece uykusundan uyandıracak duruma dahi gelebilir.

Sodyum-potasyum pompası rahatsızlığı sonucu meydana gelen ağrılar

Kişinin kendisini çok yorgun hissettiği zamanlarda, soğuk havaya fazla maruz kaldığında ya da nemli havalarda hissedilir. Kişide kaslarda dengesizliklere ve bacaklarda ağrıya neden olur. Bu meydana gelen ağrıların belli dönemlerde ortaya çıkması rahatsızlığın sodyum-potasyum pompasından kaynaklı olduğunu gösterir.

Diz eklemlerinden meydana gelen ağrılar

Karakteristiktir, eklemlerin pozisyonuna bağlı altında ya da üstünde başlayan ağrılar mevcut iltihap durumuna göre bacaklara dağılabilir. Bu ağrılar genelde basamak çıkarken, namaz kılma esnasında ya da dizleri zorlayan hareketler esnasında kendini gösterebilir. Kimi kişilerde soğuk havalar bu ağrıları tetikleyebilir.

Bel ya da kalça bölgesinde sinir sıkışmasından dolayı meydana gelen ağrılar

Ani ve beklenmedik bir şekilde başlayarak ayak bileklerine doğru yayılır ve çok şiddetli olarak kendini gösterebilir. Sinir sıkışmasından kaynaklanan ağrılar kişinin yaptığı bacak hareketlerine paralel olarak yer değiştirebilir ya da şiddeti artabilir veya azalabilir.

Dolaşım problemleri sebebiyle meydana gelen ağrılar

Genellikle ayak bilekleri ve bacaklarda meydana gelen şişkinliklerden anlaşılabilir. Diğer ağrılardan ayrılan en önemli tarafı, dolaşım problemlerinden dolayı olan ağrılarda iki bacağın değil, tek bacağın ağrıması ve şişmesidir. Dolaşım problemlerinden kaynaklı ağrılara dikkat edilmeli ve bu durumda kesinlikle doktora başvurmak gerekir. Bu ağrılar eğer doğru zamanda tedavi edilmezse ileride kişilerin bacağını kaybetmesine bile neden olabilmektedir.

Bacak Ağrısının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eğer bacak kaslarından ve aşırı yorgunluktan oluşan bir ağrı varsa, mümkün olduğu kadar bacakları yukarıda tutacak bir şekilde durarak dinlenmek gerekir. Kaslar rahatladıktan sonra 15-20 dakika kadar buz tedavisi uygulanmalıdır. Bu işlemleri ilk gün boyunca yoğun bir şekilde günde en az üç defa tekrarlayın. Buna rağmen ağrı devam ediyorsa kasılmış kasları egzersiz hareketler yardımıyla gerginleştirerek kaslara masaj uygulanmalıdır.

Damarlarda varis oluşmasından dolayı meydana gelen ağrılarda, yine bacakları yüksekte tutmak, elastik bandaj ve destek çoraplarıyla bacağı kapatmak ağrıyı dindirebilir.

Çeşitli sinirsel hastalıklardan dolayı oluşan ağrılarda ise diyabet kontrol testleri uygulamak, eğer kullanılıyorsa sigara ve alkolü kesmek ağrının tedavisine yardımcı olacaktır.

Doktora Ne Zaman Görünmek Gerekir?

Ağrıyan bacağın şişmiş durumda olması ve çeşitli renk tonlarında ise mutlaka profesyonel doktor tedavisi almak gerekir.
" } ] }