{ "title": "Sol Bacak Ağrısı", "image": "https://www.bacak.gen.tr/images/sol-bacak-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 10:32:30", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Sol bacak ağrısı, bacak yapı olarak oldukça karmaşık bir düzene sahiptir. Sol bacakta görülen ağrıların birçok farklı nedeni olabilir ve ortaya çıkan ağrıların neden kaynaklandığı her zaman bilinemez. Bacağın zorlanması, kırık, doku zedelenmesi, bel fıtığı, dize fazla yüklenilmesi ve bazı hastalıklar sol bacak ağrısına yol açabilir. Ayrıca uzun süre yanlış pozisyonda oturmak, topuklu ayakkabı giymek gibi faktörlerde bacak ağrısına yol açabilir. Ağrı nedene bağlı olarak şiddetlenebilir ya da sabit olarak devam edebilir. Özellikle sol bacakta düzenli ağrılar yaşanıyor ve alınan önlemlere rağmen ağrı geçmiyorsa ağrının nedenini öğrenmek için bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve gerekli araştırmaların yapılması gerekir.

Sol Bacak Ağrısı Neden Olur?

Travmalar: Sol bacakta gerçekleşen ciddi bir yaralanma, kemik ve kaslarda yaşanan hasarlar sol bacakta ağrının gelişmesine neden olabilir. Belde yaşanan fıtık ya da başka bir travma da sol bacakta ağrıya yol açabilir. Egzersiz, bacağın aşırı yorulması da bacakta ağrı gelişimine sebep olabilir.

Kırıklar: Bacak kemiklerinde meydana gelen kırıklar, düşme ya da herhangi bir darbe nedeniyle oluşabileceği gibi kemik yoğunluğunun azalmasına yol açan hastalıklardan dolayı da oluşabilir. Kemiklerin etrafındaki dokularda bulunan sinir uçları kırık sonucu beyne ağrı mesajı göndererek şiddetli ağrılar ortaya çıkabilir. Sol bacakta gerçekleşen bazı kırıklar kasılma ve beraberinde ağrıya sebep olabilir.

İç Kanama: Bacakta meydana gelen iç kanama nedeniyle dokularda biriken kan, sinir uçları ve kemiklere baskı uygulayarak ağrıya neden olabilir.

Derin Damar Trombozu: Sol bacakta bulunan toplardamarlarda meydana gelen pıhtılar bacağın ağrımasına yol açabilir. Gebelik, uzun süren uçak yolculukları, aşırı kilo, kemik kırıkları ve doğum kontrol hapları damar trombozuna neden olan faktörler arasında yer alır. Bu durumda yürürken veya ayaktayken bacakta şişlik, ağrı ve sorunlu bölgede ısı artışı yaşanabilir.

Siyatik: Siyatik siniri bel fıtığı nedeniyle basınca maruz kalabilir. Bu durumda sırttan başlayarak dize kadar inen şiddetli ağrılar yaşanabilir. Ağrı ile uyuşma, kas zayıflığı, bacak hareketlerinde kısıtlanma gibi belirtiler yaşanabilir. Özellikle kışın bu ağrıların şiddeti artabilir.

Kanser: Kanser hastalığında yaşanan en belirgin belirti vücut genelinde yaşanan şiddetli ağrılardır. Yumurtalık kanseri, prostat kanseri ve rahim ağzı kanseri bacak ağrısına yol açabilecek kanser türleri arasındadır.

Alkol: Aşırı alkol tüketimi kaslar, sinirler ve beyin üzerinde olumsuz etkilere yol açmaktadır. Alkol bağımlılığının en belirgin belirtisi bacak ağrısı, bacaklarda karıncalanma gibi şikâyetlere yol açabilir.

Diyabet: Diyabet hastalığında kan dolaşımı yavaş olabilir. Bu nedenle bacak ağrısı yaşanabilir.

Artrit: Artrit kas, iskelet ve eklemleri olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık bacak ağrısı ile daha pek çok şikâyetin yaşanmasına yol açabilir.

Miyalji: Kaslar gereğinden fazla kullanılması ya da enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkabilecek bir rahatsızlıktır. Bazı durumlarda kronik yorgunluk sendromu olarak da ortaya çıkabilir. Bu durumda sol bacak ağrısı ile vücudun farklı bölgelerinde de ağrı yaşanabilir.

Sol bacak ağrısı görüldüğü gibi pek çok farklı neden ve hastalıktan dolayı ortaya çıkabilir. Dolayısı ile uzun süre devam eden ve geçmeyen ağrılar için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
" } ] }