{ "title": "Üst Bacak Kası", "image": "https://www.bacak.gen.tr/images/Ust-Bacak-Kasi-84.jpg", "date": "20.01.2024 00:44:07", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Üst bacak kası; bacak kası dediğimiz yapılar bacağın belirli hareketlerini yapmasına sebep olan yapılardır. Biz bu kasları alt bacak kasları ve üst bacak kasları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bacak kaslarının işlevleri abdüksiyon, addüksiyon, iç rotasyon, fleksiyon, dış rotasyon ve ekstansiyondur. Bu hareketleri bacaktaki belirli kas grupları yaptırmaktadır.

Üst bacak kasları
Bacaklarda güçsüzlük ve ağrı meydana gelmesi, sinir hasarından ve kan dolaşımından kaynaklanabilir. Bunun yanı sıra aşırı hareket, egzersiz, ameliyat sonrası, diyabet, anemi, beslenme yetersizliği ve bazı ciddi hastalıkların yan etkilerinden de olabilmektedir. Hem üst bacak kası hem de alt bacak kası güçsüzlüğü, sadece bir ya da iki bacağı etkileyebilir ve bu durumun ciddiyeti hafiften şiddetliye kadar değişiklik göstermektedir. Bunun için; düzenli yürüyüş, masaj, düzenli egzersiz yapmak, bol sıvı almak, kalsiyum içeren yiyecekler tüketmek bacak kasları için çok önemlidir.

Üst bacak kası çalıştırma egzersizleri

Başlangıç pozisyonunda eller belde, vücut dik ve ayaklar birbirinden 20 cm'ye kadar açıktır. Hareketin iki şekli vardır. Birincisinde adım attığımızda öne giden ayak topuğu ile arkada kalan ayağın dizi aynı hizaya gelir. Bu şekilde yapıldığında yük üst bacağa biner, kalça ve arka bacak devreden büyük ölçüde çıkar. İkinci yapılış şekli öne büyük bir adım atmaktır. Öne giden ayağın dizi 90 derecelik bir açı yapar. Bu şekilde yapıldığında ise kalça ve arka bacak devreye girmiş olur. Yaygın yapılan hatalar dizin yere koyularak dinlendirilmesi, öne adımdan sonra vücudun belden öne doğru eğilmesi ve başlangıç pozisyonunda ayakların çok açık olmasıdır.
" } ] }