Bacak Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
27 Haziran 2024

Bacak Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Hastalıkları

Bacak hastalıkları, genellikle dizkapağı tarafından iki bölüme ayrılan bacakların çeşitli bölgelerinde meydana gelir. Kalçadan dize kadar olan üst bölüme uyluk, dizden ayak bileğine kadar olan alt bölüme ise baldır denir. İdeal bir bacak yapısı için kas ve kemik çıkıntılarının yumuşak ve belirgin olması gerekmektedir. Silindirik yapıda olan bacaklarda birçok kas ve kemik bulunur. Bacak hastalıkları, daha çok uzun süre ayakta kalan veya futbol gibi yoğun fiziksel aktivitelerde bulunan kişilerde görülür. Bazı bacak hastalıkları dış etkenlere bağlı olarak gelişirken, bazıları sağlıksız yaşam tarzı nedeniyle ortaya çıkar.

Bacak Hastalıkları Nelerdir?

Huzursuz Bacak Sendromu:

Huzursuz bacak sendromu, bacaklarda en sık karşılaşılan hastalıklardan biridir. Karıncalanma, iğnelenme, uyuşma ve yanma hissi gibi belirtileri vardır. Hasta ayakta dururken şikayetler pek belirgin olmaz. Yatar pozisyonda belirtiler şiddetli şekilde ortaya çıkabilir. Bacakta sıcaklık hissi nedeniyle hasta sürekli bacağını soğuk tutmaya çalışır. Özellikle geceleri bacakta atma şeklinde tikler görülür. Tikler, hastanın gece huzursuz olmasına ve uykusunun kaçmasına yol açar. Genellikle her iki bacakta aynı anda görülen huzursuz bacak sendromu, erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla görülür. Belirtiler önceden hissedilmesine rağmen bu belirtiler genellikle dikkate alınmaz. Bacaklarda hareket kaybı yaşandığında tedavi için doktora başvurulur. Huzursuz bacak sendromu, diyabet, demir eksikliği, gebelik, romatizma hastalıkları, böbrek hastalıkları ve sinir sistemi bozuklukları gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Huzursuz bacak sendromu uygun bir şekilde tedavi edildiğinde iyileşebilen bir hastalıktır. İlaç tedavisine geçmeden önce hastanın bazı önlemler alması istenebilir. Hastanın yaşam tarzında yapacağı değişikliklerle hastalık belirtileri ortadan kalkabilir. Bununla birlikte dopamin artırıcı ilaçlar, sara ve Parkinson hastalığı için kullanılan ilaçlar hastaya reçete edilebilir.

Bacakta Damar Tıkanıklığı:

Yanlış beslenme, bacaklarda damar tıkanıklığına yol açan en önemli etkenlerden biridir. Kanda kolesterol seviyesinin yükselmesi damarlarda plak oluşumuna ve damar tıkanıklığına yol açabilir. Bununla birlikte bacaklarda his kaybı, ağrı ve uyuşukluk oluşur. Bacaklarda çok sık görülen damar sertliği, diyabet, hipertansiyon, aşırı alkol ve sigara kullanımı hastalığı tetikler. Teşhisi kolaylıkla yapılabilir. Tedavide başarı sağlamak için erken tanı önemlidir. Kolesterolü dengelemek, tansiyona dikkat etmek, kilo vermek, hareketli bir yaşam sürmek ve egzersiz yapmak tedavinin başarısı için önemlidir. İlaç tedavisi ve cerrahi yöntemler uygulanacak tedavi seçenekleri arasındadır.

Varis:

Varis, sık görülen bacak hastalıkları arasındadır. Genelde bacaklarda oluşum gösteren varis, vücudun farklı alanlarında da görülebilir. Kadın ve erkeklerde görülebilen varis, erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla görülür. Uzun süre ayakta kalmak, hareketsiz bir yaşam sürmek varisin başlıca nedenleri arasındadır. Bununla beraber, menopoz dönemi, gebelik dönemi, bacak yaralanmaları ve genetik yatkınlık varis nedenleri arasındadır. Varis belirtileri arasında bacaklarda ağrı, damarlarda belirgin şekilde mavilik ya da morluk, ayak bileği üzerinde birikmiş yağ dokusu, ayak bileklerinde şişme, ilerleyen vakalarda ayak bileğinde açık yaralar, ayak bileğinde beyaz lekeler, ani hareketlerde bacağa kramp girmesi ve ufak yaraların bile uzun süre kanaması yer alır. Varis çorabı, damar üzerindeki baskıyı azaltarak kan dolaşımını artırır ve varis tedavisinde etkili bir yöntemdir. Ayrıca varis sebebiyle oluşan şişliği de azaltır. Bacaklara doğal yağlar kullanılarak yapılan masaj, yine varisli bölgede kan akışını hızlandırarak varisin yayılmasını engeller. Evde bu tür tedavilerle varis oluşumu ve etkileri azaltılabilir. Tıbbi olarak ise cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler tedavide kullanılabilir. Radyo frekans ve lazer tedavisi varis için kullanılan tedavilerdir. İlerleyen ve şiddetli ağrıya yol açan varis için damar soyma olarak adlandırılan cerrahi yöntem uygulanabilir. Cerrahi genel ya da lokal anestezi altında yapılır ve yaklaşık 1-1,5 saat içinde tamamlanır.

Sonuç:

Bacak hastalıkları, doğru teşhis ve uygun tedavi yöntemleriyle büyük ölçüde kontrol altına alınabilir. Düzenli doktor kontrolleri ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimsemek, bu hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde önemli rol oynar. Unutulmamalıdır ki, erken tanı ve zamanında müdahale birçok bacak hastalığının ilerlemesini engelleyebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bacak Kılları Nasıl Alınır?

Bacak Kılları Nasıl Alınır?

Bacakta Yanma Neden Olur?

Bacakta Yanma Neden Olur?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çarpık Bacak (Parantez Bacak) Nedir?

Çarpık Bacak (Parantez Bacak) Nedir?

Bacak Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Rahatsız Bacak Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Rahatsız Bacak Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Parantez Bacak Belirtileri ve Tedavisi

Parantez Bacak Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Kemikleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bacak Kemikleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?